F: Wozu dient eine Partikelfalle?

A: Die Aufgabe einer Partikelfalle ist es, die Partikeln aus der Umgebung zu sammeln und zur Untersuchung bereitzustellen. Die Partikelfalle enthällt ein klebriges Blatt mit einem Durchmesser von meistens 47 mm.  Die Teilchen kleben auf das Blatt und bleiben auch dort bis zur Untersuchung.

 

F: Was bedeutet die Untersuchung der Falle?

A: Hauptsächlich die Feststellung der Anzahl der Partikeln und ihre Klassifizierung nach Grösse und Art.

K: Welche Grössen- und Typenklassen gibt es?

V: Die Partikeln werden meistens in Grössenklassen nach einer Länge* von 50 µm eingeteilt. -es hosszmérettől*. Z.B. die Klasse E’ enthält die Teilchen einer Grösse von 50 bis 100 µm, die Klasse F’ die zwischen 100 bis 150 µm usw. Die Teilchen werden weiterhin einer der folgenden Klassen zugeordnet:  szemcséket ezen kívül besoroljuk még az alábbi három típus valamelyikébe: becsillanó, nem becsillanó, szálas. A becsillanó szemcsék többségében fémes eredetűek.

Szükség esetén a fémes szemcséket még tovább lehet vizsgálni: az összetételüket is meg lehet határozni. Ehhez pl. pásztázó elektronmikroszkóp szükséges.

* Hosszméret: a szemcsét érintő, egymástól legtávolabbi párhuzamos egyenesek távolsága

 

K: Mi az eredménye egy szemcsecsapdás tesztnek?

V: Egy táblázat. A táblázat sorai és oszlopai az egyes méretosztályokat és a  szemcsetípusokat (becsillanó, nem becsillanó, szálas) jelölik ki. A cellákban tehát az adott mérettartományba tartozó, adott típusú szemcsék száma található meg. (Szükség esetén az eredményt egyetlen egy érték is kifejezheti: ilyenkor a táblázatban levő számokat súlyozva összegezzük.)

 

K: Hogyan kell kihelyezni (aktiválni) a csapdát?

V: A csapdát vízszintesen kell elhelyezni. A csapda fedele erősen zár, így az elhelyezés előtt érdemes kicsit meglazítani. Fontos, hogy az aktivált csapda közvetlen közelében már ne mozogjunk, tehát a fedél eltávolítása az utolsó művelet. Még ez előtt töltsük ki a kísérő karton mezőit (dátumot, időpontot feltétlenül), helyezzük, rögzítsük a csapdát a végleges helyére.

A fedél eltávolítása után lehetőleg már ne fogjuk meg, ne mozgassuk a csapdát, mert ezzel könnyen nem kívánt szennyezőket juttathatunk bele.

 

K: Mennyi ideig maradjon a szemcsecsapda aktiválva?

V: Pár naptól akár 10 napig terjedhet az az időszak, amelyre a csapdát érdemes kihelyezni. Az expozíciós időtartamtól függetlenül az eredményeket egy adott időszakra (általában 168 órára) normálva adjuk meg. azonban ha túl sokáig aktív a csapda, akkor túltelítődik, azaz olyan sok szemcse kerül bele, hogy közülük egyre több érintkezik, keresztezi egymást. Ezeket az automata kiértékelő szoftverek algoritmusai nem tudják egymástól elkülöníteni, a kiértékelés akár lehetetlenné is válhat. A túl rövid expozíciós időtartam pedig a mérés hibáját növelheti.

A lenti képeken mutatunk néhány példát megfelelően telített és túltelített csapdára.

Az aktiválás után érdemes a csapdák állapotát egy-két naponta figyelemmel kísérni. Így elkerülhetjük a túltelítést és észlelhetjük, ha valaki belenyúlt a csapdába.

Alapesetben a csapda expozíciós idejét 7 napra tervezhetjük.

 

K: Hogyan kell dekativálni a csapdát?

V: Legelőször zárjuk vissza a csapdát a saját fedelével. Ezután távolítsuk el a csapdát a helyéről és győződjünk meg róla, hogy a fedelet megfelelően rögzítettük. Jegyezzük fel a pontos dátumot és időt.

 

K: Mi történik, ha valaki belenyúl a csapdába?

V: A szemcsecsapda felülete ragadós. Ha valaki belenyúl, a csapda nagy valószínűséggel olyan mértékben szennyeződik, hogy az meghamisítja a mérés eredményét és lehetetlenné teszi az automatizált optikai módszerrel végzett kiértékelést. Ilyenkor egy új csapdával újra kell indítani a tesztet.

Ha az expozíciós idő alatt egy halványabb ujjlenyomatot találunk a csapdában, érdemes egy másik csapdával újraindítani a tesztet. Ettől függetlenül az ujjlenyomatos csapda expozícióját nem kell megszakítani, annak lejárta után megpróbálhatjuk kiértékeltetni. Ha végül ez mégsem sikerül, az új csapda legalább már gyűjti a szemcséket, így időt nyerhetünk.

 

K: A szemcsecsapdában szürkés foltok vannak, mitől?

V: Nagy valószínűséggel valaki belenyúlt a csapdába, esetleg beleejtett valamit, amit aztán kiszedett stb. Mivel a csapdák szabványos kiértékelése meghatározott kontrasztok alapján történik, minden, ami a csapdában van és nem szemcse, megzavarhatja a kiértékelést és jelentős mérési hibát eredményezhet. Egy új csapdával újra kell indítani a tesztet.

 

K: Hogyan néz ki a jól kiértékelhető és a nem kiértékelhető szemcsecsapda?